Det viktigste vi gjør er å spise opp

Har du tenkt på at det er et lite klimatiltak å ha rundstykker i fryseren? Det gjør det enkelt å ta ut akkurat så mye du har lyst på, og sørge for at maten blir spist opp. 

I 2021 la regjeringen frem bransjeavtalen om matsvinn som viste at vi her i Norge i 2020 kastet over 450 000 tonn spiselig mat. Nesten halvparten av dette – 216 000 tonn – ble kastet i husholdningene, altså hjemme hos deg og meg. 

Det tilsvarer 40 kilo per person i året, og en stor del – over 7 kilo – var brød eller bakervarer som gikk rett i søpla (kilde: regjeringen.no). 

De viktigste årsakene til at mat kastes er at man kjøper for mye, ikke rekker å spise opp før maten blir gammel, oppbevarer feil eller feilberegner porsjoner. 

Det er jo ikke så rart. Vi kan sikkert alle kjenne oss igjen i den manglende lysten til å ta fatt på den tørre brødskalken som har tilbragt litt for mange dager på skjærefjøla. Da frister det mer med noe ferskt. 

Et digg klimatiltak

Det er derfor vi synes det er så fint å ha rundstykker i fryseren. At det er enkelt å ta ut akkurat så mye du har lyst på og spare resten til morgendagen, vel vitende om at det kommer til å smake like digg dagen derpå.

Selvfølgelig redder vi ikke verden med frosne rundstykker. Det skal mer til enn som så. Men det er et lite tiltak som du enkelt kan gjøre som er både bra for lommeboken og bra for klima. Og i tillegg er det digg.

I en undersøkelse svarer nær 9 av 10 at de er enige i at både fryste brødvarer og fryste matvarer bidrar til at man kaster mindre mat (Ipsos 2019).

Kortreiste rundstykker 

Vi baker rundstykker ved vårt bakeri i Lier. Disse har kort reisevei – og dermed lavere CO2-avtrykk – før de havner på frokostbordet hjemme hos deg.

Nyhetene Hatting Grove familiebriks og Hatting Havrestykker Bjørn gjør det enkelt å ha ferske, grove brødprodukter tilgjengelig hele uken.

Rundstykkene finnes i frysedisker hos alle dagligvarekjedene. 

Les også: 10 tips til å bruke opp brødrestene